Mechelen komt met actieplan voor winterterrassen

IMG_3084 (Small)

In functie van de coronacrisis werd er door het stadsbestuur van Mechelen een actieplan uitgewerkt dat de heropening van de lokale handel en horeca in goede banen moest leiden. Aangezien de coronacrisis nog hoge eisen stelt aan de handel en horeca, besliste het schepencollege om het actieplan specifiek voor winterterrassen aan te vullen.

In de zomer werkte Stad Mechelen een actieplan uit voor de heropening van de plaatselijke handel en horeca. Dit maakte het voor horecaondernemers mogelijk om o.a. hun terrassen uit te breiden. Echter werden deze uitbreidingen vergund tot en met 31 oktober.

Gezien ook in deze winterperiode de maatregel van 1,5m afstand moet gerespecteerd worden, is voor vele zaken de capaciteit binnen heel wat minder dan voorheen. Daarom komt de stad nu met een aanvulling op het reeds bestaande actieplan, om zo de lokale handel en horeca de kans te geven om ook gedurende de wintermaanden met terrassen te werken.

“Sinds maart heeft de coronacrisis een zeer grote invloed op onze lokale ondernemingen. Een sector die bij de start van de crisis zeer sterk werd geraakt, zijn de horecaondernemers. Zij werden verplicht hun zaak te sluiten. Sinds enkele maanden kunnen zij terug openen, mits het respecteren van afstanden tussen de klanten. In de zomer kon deze extra ruimtevraag deels worden ondervangen door de terrassen. Gezien de zachtere winters en de algemene trend naar meer buitenactiviteiten, willen we de uitbaters ook de mogelijk geven om hun terrassen in de winter uit te breiden. Zeker nu sinds gisteren de regels verstrengd werden, mogen we onze lokale horeca niet in de kou laten staan”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

Waar mogelijk wordt op het openbaar terrein, extra ruimte vrijgemaakt voor terrassen.
Op de vergunde terrassen is het toegelaten om losstaande elektrische verwarmingselementen te voorzien, evenals verwarming in parasols of ecologische alternatieven zoals dekentjes, verwarmde kussens, een menubord en witte ledverlichting onder parasols of luifels. De vrije doorgang en de social distancing mogen hierdoor niet belemmerd worden.

Het is ook mogelijk om een vergund winterterras winterproof maken door het plaatsen van tijdelijke constructies. Hiervoor dient aan de stad wel vooraf een toelating gevraagd te worden. Dit kan via: https://www.mechelen.be/aanvraag-winterterras

Het actieplan werd besproken met handelaarsvereniging Mechelen MeeMaken en Horeca Mechelen. “De samenwerking tussen enerzijds de lokale handel en horeca en anderzijds de stad is altijd belangrijk geweest, maar nu nog meer dan ooit. Het actieplan moet toelaten dat ondernemers op een zo goed mogelijke manier hun zaak kunnen uitbaten. Ik moet u niet zeggen hoe belangrijk deze winterterrassen wel zijn. Op deze manier kunnen de uitbaters de plaats die ze binnen verliezen, buiten deels compenseren. Tegelijkertijd zullen de winterterrassen Mechelen doen baden in een gezellige warme sfeer. Dat moet mensen zin geven om naar Mechelen af te zakken en te shoppen en daarna te tafelen, of omgekeerd”, zegt Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken.

Het actieplan van de winterterrassen sluit in timing aan op het vorige actieplan en gaat
in vanaf 1 november 2020. Einddatum is voorzien op 31 maart 2021, zodat winterse constructies tegen de paasvakantie uit het straatbeeld verdwenen zijn.

Subsidies voor warmtekussens

Omdat de stad resoluut kiest voor klimaatvriendelijke terrasverwarming, wil het stadsbestuur middelen ter beschikking stellen van vzw Mechelen Meemaken om te investeren in duurzame terrasverwarming, in samenwerking met Horeca Mechelen.

Voor de aankoop van de kussens en bijhorende verwarmingsmodules schrijft de stad een subsidie uit naar Mechelen MeeMaken. Ondernemers kunnen hierdoor tot 50% van de aankoop van hun kussenverwarming gesubsidieerd krijgen. Uitbaters kunnen binnenkort voor meer informatie terecht op https://klimaatneutraal.mechelen.be/terrasverwarming.

Gratis energiescan

Deze subsidie wordt gekoppeld aan een gratis energiescan die ondernemers laten uitvoeren in een latere fase. Bij de aankoop van de kussens zal er aandacht zijn voor de ruimere duurzaamheidscriteria (circulariteit, fair trade, energieverbruik, herstelbaarheid…)

De samenwerkingsovereenkomst moet horecaondernemers stimuleren om te kiezen voor innovatieve en duurzame terrasverwarming.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer