Jeugddienst daagt uit

Nog tot eind april daagt de jeugddienst Mechelse verenigingen uit om verstandiger om te gaan met afval. Een wedstrijdactie moet de verenigingen bewuster maken van het belang van goed afvalbeheer. De vereniging die het best scoort gaat zo maar even met 250 euro aan vuilzakken aan de haal.

Voor een jeugdverenging zijn vuilzakken een noodzakelijke en dure kost. Het is een deel van hun werkingsmiddelen dat ze beter kunnen investeren in de werking en vrije tijd van de kinderen, aldus de verenigingen. Omdat de jeugdraad en Villa32 regelmatig van hen de vraag krijgt of hier niets aan gedaan kan worden, ging de jeugddienst op zoek naar een antwoord. Dat vonden ze in de wedstrijd ‘Afval en jeugdwerk in Mechelen’.


“We willen de verenigingen graag helpen, maar het zomaar uitdelen van vuilzakken zou een verkeerd en fout signaal zijn. Het leek ons beter om de jeugdverenigingen uit te dagen om bewuster met afval om te gaan, zodat het probleem structureel wordt aangepakt”, aldus de schepen van Jeugd Greet Geypen.


Vier uitdagingen


Wie van plan is de overwinning binnen te halen, moet het best scoren op volgende vier uitdagingen:  1. Neem structurele maatregelen in jullie werking of infrastructuur die het bewust omgaan met afval bevorderen (afval sorteren en/of hergebruiken)

  2. Maak leden, ouders en leiding bewust van het afval dat zij creëren (sensibilisering)

  3. Betrek zoveel mogelijk mensen (leden, ouders, het brede publiek) bij jullie actie (door bvb. een spel)

  4. Zet een zwerfvuilactie in het kader van Stad om te Zoenen op poten

Jeugdverenigingen krijgen nog tot 30 april om hun meest milieubewuste kant te tonen. Een jury zal beoordelen op het behaalde resultaat, de creativiteit die aan de dag werd gelegd en de mate van betrokkenheid van leden, ouders en leiding bij het project.


Begin mei vindt de prijsuitreiking plaats. De meest afvalbewuste jeugdvereniging krijgt 250 euro aan vuilzakken cadeau. Wie zilver scoort, mag nog 100 euro aan vuilzakken mee naar huis nemen. De overige deelnemende verenigingen steken elk 25 euro of één symbolische rol vuilzakken op zak als troostprijs.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer