Digitale app.brengt leuke speelplekjes in kaart

De Vlaamse overheid lanceerde een oproep voor innoverende en experimentele projecten van verenigingen en instellingen die bijdragen tot duurzame en creatieve steden.  De oproep richt zich dit jaar op sociaal-innovatieve met focus op ‘kindvriendelijke stad’.  Mechelen is alvast van plan om hieraan te participeren “We moeten de stad nog meer durven schoeien op maat van onze jeugd”, aldus schepen van Jeugd Greet Geypen.

De stad Mechelen en partners Mobiel 21 / Nazka willen graag inspelen op de projectoproep.  Het voorstel dat ingediend wordt noemt ‘op pad in je stad’ en legt de focus op de stad als speelterrein. Het project richt zich op een specifieke doelgroep, namelijk de 0 tot 6 jarigen, hun ouders en grootouders. 


“We willen voor hen een digitale kaart ontwikkelen, met daarin alle leuke plekken zoals bijvoorbeeld speeltuinen, ontdekkingsplaatsen en plaatsen waar je kan leren fietsen”, legt Greet Geypen uit.


Kindvriendelijke routes


Het resultaat is een applicatie die de ouders en grootouders, met hun kinderen moet assisteren in hun zoektocht naar leuke plaatsen in de stad.  De applicatie laat toe om een selectie te maken van de meest toegankelijke en kindvriendelijke routes. 


“Nieuwe ouders of oppassende grootouders zijn als het ware een nieuwkomer in de stad, want de beweegruimte met een kindje erbij zijn ineens veel beperkter.  Deze applicatie begeleidt hen op een kindvriendelijke en veilige manier naar alle leuke plekjes voor de allerkleinsten in Mechelen”


De routes moeten officiële en officieuze speelpunten in de stad met elkaar verbinden.  Niet enkel groene plekjes worden in kaart gebracht, maar ook andere plekjes die leuk zijn voor de kinderen.  Het platform wordt zo visueel mogelijk uitgewerkt met iconen.  Dit om makkelijk toegankelijk te zijn voor iedereen. 


Bovendien kan je via een prikbord laten weten waar en tegen wanneer je ergens zal zijn.  Je kan zo gemakkelijk afspreken, anderen ontmoeten en uitnodigen.  Ouders en grootouders kunnen hun favoriete stedelijke plekjes toevoegen aan de kaart en ook delen met anderen. 


“Voor Mechelen is deze applicatie een unieke kans om kindvriendelijke en duurzame mobiliteit in de kijker te zetten.  Het kan tegelijk het sociale gebeuren in de stad vergroten en ouders laten kennismaken met speelplekken in Mechelen die minder bekend zijn”, besluit schepen Greet Geypen.


Het team Stedenbeleid zal op basis van 6 criteria de projecten beoordelen, waarbij het originele en innovatieve karakter primeert.  Mobiel 21 en Nazka kunnen een beroep doen op een subsidie van het team Stedenbeleid van minstens 7.500 euro en maximum 30.000 euro.  De inbreng van de stad bedraagt maximaal 10 % ofwel 3.000 euro.  Indien het project wordt goedgekeurd, start de projectsubsidie ten vroegste op 1 september van dit jaar en loopt ten laatste af in augustus 2014.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer