Expo ‘Restauratie in Mechelen’

De stad Mechelen beloont om de twee jaar verrassende, innoverende of originele bouwprojecten van privé-eigenaars met de Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing. Deze editie was het thema restauratie. 28 projecten dongen mee naar de hoofdprijs. Die werd in de wacht gesleept door het restauratieproject op Onder-den-Toren 4, dat wordt beloond met een cheque van 2000 euro. Twee historische handelspanden werden er met respect voor hun verleden omgetoverd tot een modern adviescentrum van de mutualiteit.


Naar aanleiding van de wedstrijd wordt van 30 januari t.e.m. 17 februari een expo georganiseerd in de Sint-Jan Baptist en –Evangelistkerk. In deze tentoonstelling kan je alle deelnemende projecten aan deze editie van de Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing bekijken, alsook de restauratieprojecten die de afgelopen vier jaar in Mechelen werden gerealiseerd in opdracht van openbare besturen. Deze projecten konden niet deelnemen aan de competitie, maar kunnen op deze manier wel bijkomend onder de aandacht worden gebracht. Praktische info Expo ‘Restauratie in Mechelen’, Sint-Jan Baptist en Evangelistkerk 30 januari t.e.m. 17 februari (elke dag, behalve woensdag, 13-16u), gratis

De Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing werd in 1984 door het Mechelse stadsbestuur in het leven geroepen met het doel om privé-initiatieven op het vlak van architectuur te stimuleren via een wedstrijdformule. Hiervoor trekt het stadsbestuur elke twee jaar een bedrag uit van in totaal 4000 euro dat door de jury, in casu de Stedelijke Commissie voor Monumentenzorg, naar eigen inzicht verdeeld wordt onder de laureaten.

Om een gedegen keuze te kunnen maken werd in 1992 beslist om de wedstrijd op thematische leest te stoelen. In een jaarlijks wisselende beurtrol wordt daarbij aandacht besteed aan de thema’s nieuwbouw, renovatie en restauratie. In 2014 stond het thema restauratie centraal.

36 realisaties
De Stedelijke Commissie voor Monumentenzorg beoordeelde in totaal 36 realisaties van de voorbije vier jaar. Deze kandidaturen werden ingezonden door de bouwheer of de ontwerper, of waren kandidaturen voorgedragen door de jury. Schepen van Monumentenzorg Greet Geypen is tevreden dat er zoveel kwalitatieve kandidaturen werden ingediend. “Op deze manier maken we van Mechelen een nog aangenamere stad en houden we toeristische trekpleisters in stand. Deze restauraties hebben vaak positieve gevolgen. Verwaarloosde plekken in de stad worden weggewerkt of leegstaande panden krijgen nieuwe bewoners die voor een opwaardering zorgen”.

Voor de wedstrijd werd een onderscheid gemaakt tussen beschermde monumenten en de panden die niet als monument beschermd zijn. Beschermde monumenten konden enkel meedingen naar een eervolle vermelding, en niet naar de geldprijs, omwille van de premiemogelijkheden voor de uitgevoerde restauratiewerken.

• Niet-beschermde panden

De Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing gaat dit keer naar de restauratie van twee handelswoningen en een poortgebouw aan de voet van de Sint-Romboutstoren, op adres Onder-den-Toren 4. Het rechterpand en het poortgebouw dateren vermoedelijk al uit de 15de eeuw. Binnenin werden zelfs resten van muurschilderingen teruggevonden die gedeeltelijk teruggaan tot deze periode. Tot 1961 vond je in het rechtse gedeelte van Onder-den-Toren 4 café ‘Wildeman’. Daarna werd het café omgebouwd tot een restaurant en frituur. Vandaag is er een modern adviescentrum van de Christelijke Mutualiteit ondergebracht. Met de hulp van architectenbureaus K. Beeck en AR-TE en met respect voor de historische interieurelementen, slaagde bouwheer vzw MUTO erin om deze historische panden een nieuwe, hedendaagse invulling te geven. Daarmee wint MUTO vzw een cheque van € 2000.

De tweede plaats, met een geldprijs van 1200 euro, gaat naar de woning op de Auwegemvaart 13. Brons is er voor het restauratieproject op de Veemarkt 13-15 (nu restaurant Yam Mie Yam – bar Ista Latino), dat beloond wordt met 800 euro prijzengeld.

• Beschermde monumenten

Beschermde monumenten konden zich inschrijven voor de wedstrijd voor een eervolle vermelding. Goud en zilver gaan naar twee panden in de Sint-Katelijnestraat, respectievelijk nummer 46 en nummer 73. De derde plaats wordt gedeeld door de Guldenstraat 26 en de Nonnenstraat 6 en 8.

Alle deelnemers die geen geldprijs wonnen krijgen een Mechelenbon ter waarde van € 25 geschonken als teken van appreciatie voor hun geleverde inspanningen.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer