Kindvriendelijke installaties

Vanaf april duiken er zes interactieve, kindvriendelijke installaties op in de Mechelse binnenstad. Dat zijn in het oog springende, moderne speelelementen waarmee kinderen (en ook hun ouders) zich kunnen uitleven. Met deze installaties zet Mechelen zich nog meer op de kaart als Kinderstad en als aantrekkelijke bestemming voor een gezinsuitstap.

Mechelen is nu al een speelparadijs voor kleine bengels. Enerzijds zet de stad sterk in op evenementen voor kinderen. Denk aan de Speeldag, Mechelen Kinderstrand, Sintstad, … Anderzijds kunnen kinderen hier ook het hele jaar door hun hart ophalen in het Speelgoedmuseum, Planckendael, Technopolis, figurentheater De MAAN en op de vele speelpleintjes in de stad. Binnenkort wordt dat permanente aanbod, mede dankzij de ondersteuning van Toerisme Vlaanderen, uitgebreid met zes kindvriendelijke installaties. Die maken Mechelen Kinderstad op een speelse manier zichtbaar in de binnenstad en bieden een extra beleving voor een citytrip met het hele gezin.

De stad als speeltuin
Het gaat om volgende installaties:

1. Fonteinen in de Melaan
Naast het Conservatorium zal je je eigen fonteinspektakel kunnen dirigeren met de waterpiano. Afhankelijk van de bewegingen die je maakt, spuiten er ritmische waterstralen omhoog.Kindvriendelijke installaties D Kindvriendelijke installaties E

2. Dansende poppen op het Cultuurplein
Op het Cultuurplein, naast figurentheater DE MAAN, verschijnen levensgrote ledenpoppen. Je kan hun lichaamsdelen bewegen en de poppen ten dans vragen, ermee spelen of je eigen toneeltje met hen maken.

Kindvriendelijke installaties G

3. Reuzenopsinjoor op het Sint-Romboutskerkhof
Opsinjoorke is de pop uit de Mechelse folklore, die volgens een legende als straf in de lucht werd gegooid. De kleurrijke reuzenversie van de pop landt binnenkort op het Sint-Romboutskerkhof. Je kan erop klimmen, lopen of zitten, eraan hangen, …

Kindvriendelijke installaties F

4. Labyrint aan de Sint-Katelijnekerk
Voor de Sint-Katelijnekerk zijn drie grasperkjes. Een van de grasperkjes wordt omgetoverd tot een labyrint voor de allerkleinsten.

Kindvriendelijke installaties H

5. Vervormbare volumes aan de Zoutwerf
In de middeleeuwen lagen er stapels zout op de Zoutwerf. Weldra komen er een kubus, balk en cilinder met alle drie hetzelfde volume. Door te trekken en duwen kan je de volumes vervormen.

Kindvriendelijke installaties C

6. Vijfhoeken op de Vijfhoek
De Vijfhoek aan het einde van de vernieuwde Bruul wordt binnenkort in het kader van de heraanleg van de Bruul omgetoverd tot een groen pleintje. Bovendien zal je er binnenkort kunnen rusten en spelen op drie vijfhoekige figuren. Als de avond valt wordt het nog leuker: dan reageren de led-lichtjes op je aanwezigheid. Dat belooft een magisch lichtspel.

Kindvriendelijke installaties B

“We wilden ook in het straatbeeld duidelijk maken dat Mechelen een echte kinderstad is, zonder terug te grijpen naar de clichés van typische speeltuinen. Deze installaties zijn modern, interactief en hebben hier en daar een knipoog naar het aanbod en de historiek van onze stad. Bovendien liggen alle installaties dicht bij mekaar en op toeristisch relevante plekken, zodat je er spelenderwijs een wandeltocht langs kan maken”, klinkt het bij schepen van Jeugd Greet Geypen.

Gezinsvriendelijke bestemming
Erfgoedbestemmingen zoals kunststeden spreken vandaag vooral koppels, individuele reizigers en groepstoeristen aan. Nog te vaak wordt gedacht dat een citytrip moeilijk verzoenbaar is met een fijne uitstap voor de kinderen. Een kunststad die zich ook profileert als kinderstad, kom je niet veel tegen. In Vlaanderen is Mechelen de eerste kunststad die deze kaart durft te trekken. Door het aanbod uit te breiden willen we citytrippers uit binnen- en buitenland overtuigen om hun kinderen niet thuis te laten.

Realisatie
De kindvriendelijke installaties zijn ontworpen door het Mechels architectenbureau dmvA architecten, die samenwerkt met aannemer Rots Maatwerk. De kostprijs bedraagt zo’n 550.000 euro, waarvan 40 % wordt bekostigd door de stad, en 60 % door Toerisme Vlaanderen. Peter De Wilde, administrateur-generaal bij Toerisme Vlaanderen reageert: “Toerisme Vlaanderen waardeert dat Mechelen een voortrekkersrol speelt in het aantrekkelijk maken van stadstoerisme voor gezinnen met kinderen. Deze originele installaties zullen ongetwijfeld ook buitenlandse kinderen én hun ouders kunnen bekoren. Mechelen zal zich in de toekomst nog veel duidelijker kunnen profileren op onze buitenlandse markten als een gezinsvriendelijke citytrip. De volgende jaren willen we Vlaanderen onder meer uitbouwen als de leidende gezinsvriendelijke erfgoedbestemming in Europa. Het wordt een aandachtspunt doorheen de hele toeristische keten. De zes kindvriendelijke installaties zullen zeker inspiratie en nuttige ervaring leveren voor toekomstige projecten.”

Bij elk van de installaties wordt gewerkt met duurzame en milieuvriendelijke materialen. De speelinstallaties krijgen vorm tussen eind april en september 2015.

W www.mechelenkinderstad.be

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer