Gezinsvriendelijke horeca

Mechelse restaurants en cafés met een gezins- en kindvriendelijk karakter herken je voortaan aan het Rommy-bord voor hun deur. Samen met geïnteresseerde zaken onderzoekt de stad hoe men ook de kleinste bezoekers lekker en leuk kan laten tafelen. Naast het bord krijgen de uitbaters ook een pakket met Rommy-gadgets voor kinderen.

 

Wil je eens uit eten of drinken in Mechelen? Neem dan gerust je kinderen mee, want de Mechelse restaurants en cafés leveren extra inspanningen om ook hun kleinste gasten lekker en leuk te laten tafelen. “Dat kan gaan van een begroeting van kinderen bij het binnenkomen, over kinderstoeltjes en tekenmateriaal aan tafel, tot kinderporties met grappige namen, een vroege shift, enzovoorts”, vertelt schepen van Jeugd Greet Geypen.

Stad Mechelen onderzoekt al langer samen met geïnteresseerde zaken en Thomas More nieuwe en innovatieve concepten om een restaurant- of cafébezoek ook voor kinderen de moeite te maken. Uit een onderzoek van studenten toerisme van Thomas More uit november 2014 blijkt dat er op het vlak van horecabezoeken nog steeds een groot verschil is tussen wat ouders en gezinnen verwachten en wat de horeca-uitbaters aanbieden. De lokale horeca zijn vanuit toeristisch oogpunt een cruciale speler in de beleving van een stad. Van het onthaal, tot waar je eet, drinkt en overnacht en alle activiteiten ertussen: Mechelen heeft als gezinsvriendelijke stad tijdens het hele verblijf oog voor de kleinsten.

Tien zaken zetten beste kinderbeentje voor

Momenteel zijn er tien restaurants en cafés die interesse toonden en inspanningen ondernemen om gezinnen hartelijker welkom te heten: Sava, Ushuaya, Mona’s Toast & Tea, Il Cardinale, L’Artista, Vier Emmers, De Cirque, Sister Bean, Beans en brasserie Louis. In ruil voor hun inspanningen krijgen zij een Rommy-pakket met kindergadgets (kleurpotloden, bekers, rietjes, slabbetjes, placemats, sleutelhangers), een herkenbaar Rommy-bord voor de deur, en een presentatie van hun zaak en kindvriendelijke initiatieven op www.mechelenkinderstad.be en www.visitmechelen.be. “

Uitbaters die graag deelnemen, kunnen contact opnemen via thomas.rottiers@mechelen.be.

Binnenkort wordt bekeken hoe de hotels ook in dit verhaal kunnen stappen. Zij werken nu ook al aan kindvriendelijkheid en zijn bijvoorbeeld een verdeelpunt voor de Rommy-kinderrugzakjes die gezinnen met kinderen bij een overnachting krijgen.

Labo voor gezinsvriendelijke horeca

In een volgende fase zal de hogeschool Thomas More een actievere rol op zich nemen. Binnen een ‘labo voor gezinsvriendelijke horeca’ trachten Thomas More, de stad en ondernemers d.m.v. service design nieuwe, innovatie producten en diensten te ontwikkelen, los van de klassieke kindervoorzieningen die we vandaag al kennen. Die ideeën zullen dan uitgetest kunnen worden in bestaande zaken. Zo bundelen het beleid, de ondernemers en het onderwijs de krachten om het kindvriendelijk karakter van de Mechelse horeca naar een hoger niveau te tillen.

Mechelen Kinderstad

Het traject rond gezinsvriendelijke horeca is slechts een van de vele initiatieven die de laatste jaren zijn uitwerkt binnen Mechelen Kinderstad. “Ons aanbod voor de kleinste inwoners en bezoekertjes breidt almaar uit. Bovendien werd ons gezinsvriendelijk beleid nog door de Vlaamse overheid officieel erkend en bekroond met het label ‘Kindvriendelijke stad’. Met gezinsvriendelijke horeca zetten we nieuwe stappen om gezinnen met kinderen warm welkom te heten in onze stad”, besluit schepen Geypen.

W www.mechelenkinderstad.be | www.visitmechelen.be

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer