Buitenaardse Speeldag

Op zondag 22 mei transformeert de Mechelse binnenstad tot een gigantisch speeluniversum, want dan vindt het hoogtepunt van een jaar Mechelen Kinderstad plaats: de Speeldag! Dit jaar neemt de Speeldag buitenaardse proporties aan met het thema ‘Ruimte’. Voor het eerst kunnen speelfanaten terecht op twee extra pleinen: de Botermarkt en het Cultuurplein. Naar goede traditie wordt het feest afgesloten met een knallende show van de KetnetBand.

Elk jaar lokt de Speeldag duizenden kindjes en bezoekers naar de Mechelse binnenstad, om te spelen, spelen én nog een spelen. Het historische stadscentrum is voor een dag verkeersvrij en maakt plaats voor 27 standhouders, waaronder LEGO, Planckendael, Technopolis, het Speelgoedmuseum, de Gezinsbond, en speciaal voor deze ruimtelijke editie: volkssterrenwacht Mira.

Dit jaar is de Speeldag aan z’n elfde editie toe en vliegen we de ruimte in. Eén van de eyecatchers is een grote ruimtesimulator. Stap in, en je krijgt het gevoel dat je naar de ruimte wordt gekatapulteerd! Of amuseer je rot op het raket springkasteel, de bungee trampolines, in een zweefmolen of met de space cruisers. Begeef je tussen sterren en planeten, laat je meevoeren in een ruimtesonde en droom weg op de Maan. Straatartiesten zorgen ervoor dat je je ook onderweg je ogen uitkijkt en plezier beleeft.

Twee extra speelpleinen

Bezoekers bereiken het speelparadijs via drie centrale ingangen: Onder den Toren, de IJzerenleen en de Veemarkt. Aan de ingang krijgt elk kind een programmaboekje, een zakje met goodies en een gsm-nummerbandje.

Het speelparadijs wordt onderverdeeld in zes pleinen, waarvan er twee nieuw zijn. “We breiden de Speeldag uit met het Cultuurplein en met de Botermarkt, goed voor een extra speeloppervlakte van 2000 m2. Zo worden bezoekers beter gespreid, zijn er kortere wachttijden per attractie en is er een vlottere doorstroming. Het Cultuurplein reserveren we voor de allerkleinste ruimtereizigers, de kleutertjes”, vertelt Greet Geypen, schepen van Jeugd.

 1. Veemarkt > Raketplein
 2. Befferstraat > Planetenroute
 3. Grote Markt + Schoenmarkt > Sterrenplein
 4. Botermarkt > Ufoplein
 5. IJzerenleen > Melkweg
 6. Cultuurplein > Maanlanding

Op elk plein kunnen kinderen een onderdeel van een astronautentraining afwerken. Per afgewerkte ‘training krijgen ze een stempel. Wie op elk plein een spel speelt bij een van de standhouders, verzamelt zo zes stempels. Uit alle volle stempelkaarten die aan het infopunt op de Grote Markt worden afgegeven, worden tien winnaars geloot die na hun optreden een Meet & Greet winnen met de KetnetBand!

Shows op Grote Markt

Op de Grote Markt zullen volgende artiesten het beste van zichzelf geven:

 • Viktor – 11u
  Deze sidekick van Kaatje zal als knotsgekke astronaut de Speeldag plechtig openen. Na zijn optreden kan je met Viktor op de foto.
 • Radio Oorwoud – 13u

Het beestigste showbalorkest voor kinderen van 6 tot 666 jaar. Een swingend optreden over de natuur en haar problemen op kindermaat; dansbaar, een beetje stout en vol humor.

 • Yannis – 15.45u
  In 2015 kroonde deze jonge Mechelse rapper zich tot Kleine Stadsartiest. Sindsdien schreef hij meerdere nummers en nam hij al een eigen videoclip op. Op de Speeldag siert hij het voorprogramma van de KetnetBand met twee nieuwe songs. Eentje draagt hij op aan de knalblauwe Mechelen Kinderstad mascotte, Rommy Rombouts.
 • KetnetBand – 16u
  Charlotte, Matthew, Maureen, Sien en Giovanni sluiten de Speeldag af met een swingende en knettergekke show.

Kortom: stof je ruimtepak maar af en zet je ruimteschip al klaar!

Praktisch

Speeldag
zondag 22 mei
11 tot 17u
binnenstad

W www.mechelenkinderstad.be

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer