Nieuwe stap in ontwikkeling Verbeemen

Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)  voor de ontwikkeling van de site Verbeemen in de Caputsteenstraat is goedgekeurd. Dit maakt de bouw van 25 eengezinswoningen en 42 appartementen tegen de spoorwegberm, rondom een parkje van circa 6.500 m² mogelijk.

 

De voormalige site Verbeemen – genoemd naar de gelijknamige fabriek die ooit in de Caputsteenstraat stond – zal vanaf 2018 drastisch veranderen. Sinds de fabriek zo’n 10 jaar geleden werd gesloten en afgebroken, ligt de site van 1,48 hectare er verlaten bij.

 

Deze leegstaande industriële site zal vanaf volgend jaar evolueren naar een kwaliteitsvolle woonomgeving, ideaal gelegen vlak bij het station en het centrum. De stad maakte daarvoor een RUP op om deze industriële site om te zetten naar woongebied. Van 7 november 2016 tot 6 januari 2017 lag het ontwerp-RUP Verbeemen voor iedereen ter inzage in het Huis van de Mechelaar. Eind verleden jaar kreeg de buurt alle informatie over het plan. Inmiddels werd RUP Verbeemen goedgekeurd.

 

Betere sanering door herbestemming

 

“Samen met de goedkeuring van het RUP is ook de bestemmingswijziging van vervuilende industrie naar wonen een feit en kunnen we de leegstaande site omvormen tot woongebied in combinatie met een groene long voor de buurt. Bijkomend voordeel van de bestemmingswijziging naar wonen is dat er strengere normen opgelegd worden om de vervuilde grond te saneren”, aldus schepen van Stadsvernieuwing, Greet Geypen.

 

Kwaliteitsvol wonen in het groen

 

De eigenaar van de site, Santerra NV, maakte in overleg met de stad een masterplan op voor het terrein. Daarin wordt hoogwaardig wonen gecombineerd met een nieuw buurtparkje. Rondom het publieke park van zo’n 6500 m² komen 25 eengezinswoningen met tuinen, grenzend aan die van de Dalenborch- en de Pasmolenstraat.

 

Aan de kant van de sporen komt een bermgebouw met 42 appartementen of duplexwoningen. Hiervoor verdwijnt een deel van de Oude Sint-Gommarusstraat.

Het bermgebouw brengt heel wat voordelen mee. Zo is er meer plaats voor het park en wordt er een geluidsbuffer gevormd naar de spoorweg. Er komen 80 ondergrondse parkeerplaatsen voor de bewoners. Een dertigtal parkeerplaatsen voor bezoekers wordt geïntegreerd in het publieke groen van het park.

 

“De laatste jaren hebben we veel geïnvesteerd om de wijk Nekkerspoel op te waarderen, o.a. met de heraanleg van verschillende straten en een speelbos. Ook dit project is met een buurtpark, een buurtparking en zachte verbindingen voor voetgangers en fietsers, een meerwaarde voor de buurtbewoners”, aldus Greet Geypen.

 

Santerra NV plant de sanering van het gebied en de start van de bouwwerken in 2018. Als alles vlot verloopt, is de wijk volledig klaar in 2022.

 

 

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer