Starten met ondernemen in Mechelen

Het Mechels stadsbestuur wil het aantal startende ondernemers  nog verder zien groeien en starters sterker aan de start brengen van hun onderneming. Hiervoor start de stad samen met partners de nieuwe werking ‘starten met ondernemen in Mechelen’ op. Deze starterswerking wil mensen ondersteunen die interesse hebben om te starten met ondernemen. Een startersconsulent leidt alles in goede banen. Daarnaast komt er een nieuwe website, startersevenementen en een startersbrochure. Verschillende organisaties die startende ondernemers ondersteunen, hebben zich opgegeven als partner en ondertekenen vandaag de engagementsverklaring van de nieuwe werking.

Starten met ondernemen is de afgelopen jaren populairder geworden. Steeds meer startende ondernemers vinden hun weg naar Mechelen. Verleden jaar telde de stad 1007 starters, dat zijn er 149 meer dan in 2018 (858).

“Startende ondernemers zorgen voor een belangrijke dynamiek in de stad. Daarnaast zorgen ze ook voor jobs, werken ze leegstand weg en vervullen ze vaak een voorbeeldrol voor andere ondernemers. Wij zetten al enkele jaren sterk in op de ondersteuning van startende ondernemers, bijvoorbeeld met de oprichting van de vzw Mest.  Vandaag willen we een stap verder gaan en een professionele werking uitbouwen”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Economie.

Wegwijs maken

Om startende ondernemers op weg te helpen, wordt de werking ‘starten met ondernemen in Mechelen’ opgestart. Deze nieuwe werking wil starters wegwijs maken doorheen de verschillende initiatieven en naar de meest optimale begeleiding doorverwijzen.

“Deze nieuwe dienstverlening starten we op samen met de organisaties die ondernemersbegeleiding aanbieden en heeft als doel om de startende ondernemers te begeleiden in het bos van mogelijkheden zodat de ondernemer zijn eigen pad kan bewandelen om zijn unieke zaak op te starten zonder verloren te lopen. ‘Starten met ondernemen in Mechelen’ wordt het beginpunt van elke startende ondernemer”, aldus Greet Geypen.

De starterswerking kan rekenen op de samenwerking met een aantal partners. Concreet gaat het over de partners: Vlaio, Unizo, Voka, VDAB, NSZ, Flanders DC, Syntra, Starterslabo en Haven. Vandaag komen de partners en de stad samen, om de engagementsverklaring van de nieuwe werking te ondertekenen. “Dit symbolisch moment luidt tegelijkertijd ook officieel het startschot in van de nieuwe werking”, zegt Greet Geypen.

Startersconsulent

In overleg met de partners, werden er een aantal actiepunten vastgelegd. Eén daarvan is de functie van een startersconsulent. Deze functie wordt ingenomen door Yasmine Lagmaui.

“Naast het geven van informatie is het de bedoeling dat er aangevoeld wordt welke specifieke begeleiding de startende ondernemer nodig heeft, zodat hij of zij naar de juiste partner doorverwezen wordt. We willen dat startende ondernemers met een sterker ondernemersplan kunnen van start gaan, waardoor ze meer kans maken op een succesvolle uitbouw van hun onderneming. Een goede begeleiding vanaf het begin kan het verschil maken”, klinkt het bij de startersconsulent.

Nieuwe website en startersbrochure

Mensen die interesse hebben om een zaak op te starten, kunnen vanaf vandaag ook terecht op de website van de stad. Op www.mechelen.be/startmetondernemen staat veel nuttige informatie voor ondernemers in spe. Niet alleen digitaal kan er info gevonden worden over het starten met ondernemen, ook maakt de stad werk van een startersbrochure. Daarin staat relevante informatie om starters te informeren en op weg te helpen. Deze startersbrochure wordt omstreeks de zomer verwacht.

Daarnaast wordt er twee keer per jaar een startersevent georganiseerd, waar starters en organisaties welkom zijn. “Samen met de partners organiseren we twee keer per jaar een geïntegreerd startersevenement waar alle partners van de nieuwe werking aanwezig zijn. Op dit evenement kunnen startende ondernemers elkaar beter ontmoeten en kunnen zij zich een goed beeld vormen van de startersscéne in Mechelen”, zegt Greet Geypen. Het eerste startersevent vindt in maart plaats.

Op de starterswebsite wordt ook een kaart getoond van de beschikbare ruimte (vzw Mest, co-workplekken,…) waar een starter zijn onderneming kan opstarten. Zo heeft de starter een overzichtelijk aanbod waaruit hij zelf een keuze kan maken.

Nieuws uit uw Mechelse wijk

Klik op de kaart voor nieuws uit uw wijk
Muizen Tervuursesteenweg Arsenaal Nekkerspoel Mechelen Zuid Centrum Mechelen Noord Battel Heffen Leest Walem Hombeek

Toen & nu

Ingangspoort Kruidtuin

Meer